top of page

Zullen we het buiten doen?

Michiel Bervoets - Lokotho


‘Zullen we het buiten doen?’ vroeg Michiel toen ik klaar zat voor zijn interview. ‘Graag!’, lachte ik en we vertrokken voor een heerlijke wandeling om de dag af te sluiten. Want dat doet hij: elke dag starten en afronden met een wandeling rond het domein. Over ‘walk your talk’ gesproken!Wie is Michiel - de drijvende kracht achter Lokotho?

Iemand die graag nieuwe dingen doet, uitdaging nodig heeft, iemand die zijn creatieve kant kan laten gaan in de zotste hoeken en kanten. Dat is wat mij drijft. Daarnaast het ‘jong zijn’ in lichaam en geest, het niet verouderen, dat is ook wel iets dat ik ‘leef’, waar mensen mij voor kennen.


En als link met Lokotho: iemand die graag leeft, bewust en gezond. Als kind was dat leven er automatisch, veel buiten, door mijn sporten en interesses. Maar dan ineens kwamen er meer obstakels, moeilijkheden en verantwoordelijkheden, waardoor dat gezond en blij leven niet meer automatisch liep.


Toen moest ik opeens gaan zoeken hoe ik dat bewùst kon doen.


Je bent net terug van een bijzondere wedstrijd, een ‘Survival Run’, zit daar ook een link met lokotho?

Yes, een ‘obstakel run’ wordt het ook wel genoemd. Ik denk dat er wel een link zit: ik ben athleet geweest op de 400 en 800 meter, heb eremedailles gewonnen, leuke tijden gelopen, en ben zelfs een keer Belgisch kampioen geworden. Na mijn studies heb ik mijn atletiek carrière achter me gelaten en ben ik beginnen werken. Toen kwam de zoektocht: hoe hou ik geest en lichaam in balans?


Tijdens mijn bureau-carrière kreeg ik last van stress, die zich uitte in pijnen en ontstekingen in schouders en nek, met uitstraling naar de armen. Daaruit ontstond de overtuiging dat ik niet meer zou kunnen sporten. ‘Ik ben oud aan het worden’ dacht ik. Eens je dat gelooft, raak je doordrongen van die gedachte en lukt dat op den duur ook echt niet meer.


Dit was ook de periode dat ik vader werd en een huis aan het verbouwen was. Heel weinig sliep, en toch wou blijven presteren in alles was ik deed. Ik mocht helemaal niet “oud” zijn, ik stond aan de start van een nieuw hoofdstuk.


Daar is de start van Lokotho gekomen: ik begon met ademhalingstechnieken om die balans terug te vinden. Ik wil gelukkig zijn en het was niet makkelijk om dat geluk te blijven vinden in die periode. De Wim Hof methode kwam op mijn pad: ademhalingstechnieken, koude - en mindset training. Dat was een keerpunt, de methode gaf me ontzettend veel voordelen in mijn leven, de gedachten van “oud” zijn verdween, er was opnieuw veel meer positiviteit en het bleek ook tegen ontsteking te werken. Na een shift in mindset en het geloof dat ik mijn lichaam zelf terug kan helen, kan ik zelfs zeggen dat ik de ontstekingspijnen onder controle kan houden. Dankzij de Wim Hof methode kan ik terug sporten, zijn wie ik wil zijn voor mezelf en de mensen rond mij. Ik ben er niet meer mee gestopt, ondertussen leef ik al 8 jaar op die manier.


Hoe en waarvoor kunnen mensen terecht bij Lokotho?

Ik ben een Level 2 gecertificeerd Wim Hof instructor, waardoor ik alle aspecten van de methode kan begeleiden voor zowel professionelen als particulieren, voor zowel events als privé en voor zowel beginners als gevorderden. We doen dat in dagevents, weekendevents en weekevents op het domein van de Kasteelhoeve in Wange, maar ik kan ook tot in uw tuin komen. Steeds meer teams en bedrijfsleiders zien de voordelen van gelukkige werknemers en kiezen ervoor om deze methode in te zetten.


De doelgroep? Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe hij/zij het lichaam kan versterken en meer kan halen uit het leven. Wie kiest om bij Lokotho een workshop te volgen kiest voor een onderdompeling in de natuur op alle vlakken.


Aan welk van jouw activiteiten zou je zelf het liefst deelnemen?

Momenteel ben ik heel hard aan het werken om het Lokotho Winterweekend van 2 tot 4 februari in elkaar te boksen: een volledig Wim Hof weekend in hartje winter. We focussen ons op ademhalingstechnieken en gaan veel buiten zijn. Ik hoop op sneeuw of een goede vriesperiode zodat we de vijver kunnen inkappen om koudetraining te doen. Ik zie ons al in ons zwemgerief gaan wandelen door de velden. Dat is zonder twijfel de activiteit waar ik het liefst aan zou deelnemen!


Moet ik dat zien als een push van je immuunsysteem - is dit onzin: ‘pas op, niet op blote voeten naar buiten, want dan word je ziek’?

Oei, glad ijs (lacht). Ik geloof effectief dat dit een boost is van je immuunsysteem maar enkel als je dit op de goede manier doet. Stap voor stap, niet te snel te ver over je grens en met hulp van de nodige technieken. En mindset is key. Als je er niet in gelooft moet je er niet aan beginnen. Als je je goed en sterk voelt en je gaat gewoon naar buiten met het idee daar sterker uit te komen, dan word je ook sterker. Daarnaast zijn er ook een heel aantal technieken die je daarbij helpen, zoals ademhalingstechnieken, technieken om je lichaam voor te bereiden en nadien op te warmen. Het is het totaalpakket dat belangrijk is. Eender welke koudesessie - ijsbad, koude douche, rivier - bestaat uit de voorbereiding, de cold exposure zelf en de opwarming. Graduele cold exposure is essentieel: in zomer beginnen, in september en oktober blijven trainen om er dan in de winter helemaal klaar voor te zijn.


Mee leven met de seizoenen dus! Wat is jouw lievelingsplek buiten?

Mijn lievelingsplek is dit platform (we staan op een houten platform omringd door struikgewas, gebouwd rond een jonge boom). Ik was op zoek naar een plek om mijn workshops te doen, dichtbij het bos, ver van alles, midden in natuur. En toen vond ik deze plek: een stuk dat nog vrij kaal was, maar wel al een paar leuke bomen had, met een geheim pad er naartoe. Ik hou vooral van deze plek omdat je hier weg bent van alles. Hier doe ik vaak mijn ademhalingsoefeningen. Ook in de winter, met dekentjes en een slaapzak om me warm te houden. Ik ben niet het ‘indoor yoga type’, eerder het ‘outdoor vrij type’. Ik wil de workshops - als het weer het toelaat – dan ook zo veel mogelijk buiten laten doorgaan, ongeacht de koude, daar kunnen we ons aan aanpassen.


Waarom?

Ik denk dat de buiten een extra kracht heeft, die de oefeningen extra intens maken voor lichaam en geest. Ik heb dat gemerkt bij een leiderschapstraining een paar dagen geleden. Die groep had twee dagen buiten geleefd en had een sterk verbonden energie bij het binnenkomen. Bij hen gingen de ademhalingsoefeningen veel dieper en meer intens dan anders. Het doét toch iets he, de buiten!


Zonder twijfel! Welke tip heb jij om meer tijd buiten door te brengen?

Er zijn zo veel opportuniteiten om iets te doen buiten en ik probeer die gewoon allemaal te grijpen. Besef dat alle dingen die je kan bedenken om niet buiten te hoeven zijn, eigenlijk alleen maar excuses zijn. Als het bijvoorbeeld regent en je dan toch naar buiten gaat, ben je nadien zo blij, dat is zo een fijn gevoel. Als je gewoon de intentie hebt om naar buiten te gaan en de natuur te ervaren, dan komen de kansen vanzelf op je pad.


Horen we daar een stevige dosis REWILD DNA?

Ja, natuur is heel belangrijk voor mij. Ik wandel elke dag 2x, om de dag te beginnen en om de dag af te sluiten. Als ik dan ook nog eens mijn gsm thuis laat, kan ik echt genieten van die wandeling. Dan kan ik gewoon spontaan beginnen lachen, een lachbui op mezelf, wat ik anders niet kan bereiken in deze gemaakte wereld. Voor mij is buiten komen een heel belangrijke tool om mij goed te voelen. Ik ben ervan overtuigd dat dat voor mensen in het algemeen zo is, dus wil ik door mijn aanbod mensen daar terug van laten proeven.


Ik ben altijd een buitenkind geweest en ben dat nu nog steeds. Tijdens mijn bureaujob besefte ik: ‘eigenlijk ben ik een mens en moet ik buiten zijn’, maar dat was niet meer aan het gebeuren. Naast dat drukke leven nog momenten vinden om naar buiten te gaan, maakte het een ‘moetje’ en dat gaf ook niet het gewenste resultaat. Daarom kies ik nu voor bewust naar buiten gaan en mijn gsm thuis laten. Mijn kinderen zijn daar ook een belangrijke inspiratie- en motivatiebron in. Als je tegen hen zegt: ‘Ga buiten!’, maar zelf continu binnen zit, hoe geloofwaardig blijf je dan?


Je moet eerst geloven dat natuur je deugd zal doen, dan proberen en zien dat het echt werkt en dan pas begint het vanzelf te gaan. Daar ben ik nu en daarom wil ik het doorgeven en anderen ermee inspireren!


Over inspiratie gesproken, wat was jouw wildste avontuur tot nu toe?

Ik ben samen met mijn vrouw Loes 7 maanden naar Latijns Amerika getrokken. Daar hebben we ontelbare avonturen beleefd en daar gaan ook de wildste tussen zitten. Zoals een duikavontuur in Honduras: als volledig onervaren duikers meteen tussen de walvissen en de haaien, van het eerste moment al, dat was een zotte ervaring. Dat is ook een van de hoogtepunten van mijn reis, het beeld dat het eerst in mijn hoofd opkomt als ik daar aan terug denk en weer de connectie met de natuur, dieren, water, …


Wauw! Komen er ook nog zo’n wilde ideeën voor Lokotho?

Ik wil graag zoveel mogelijk mensen laten beseffen dat het anders kan, dat ze niet met stress in de ratrace moeten blijven hangen, maar bewust hun leven in handen kunnen nemen en dat adem en een ijsbad hen kunnen helpen. En dat steeds meer bedrijven zien hoe de Wim Hof methode hun werknemers kan helpen naar een bewuster, gezonder, blijer leven en daardoor ook een betere werknemer.


Ik ben ook bezig met de bouw van een mega bad in de zwemvijver, waar ik mensen graag met z’n allen insteek, vol met ijs. Een wild idee zou zijn dat we met z’n allen te samen de nieuwjaarsduik in mijn vijver zouden doen. jullie zijn uitgenodigd.


Heb je voor jezelf ook nog een wilde droom?

Goh, een wilde droom voor mezelf (peinzend), dat zal vooral naar het gezin gaan. Die wilde droom zal zijn om - zoals ik eerder vertelde over die 7 maanden backpacken, low budget, ervaring opdoen - dat te kunnen overdoen met het hele gezin. Wanneer dat zal zijn weten we nog niet, maar het staat wel op het verlanglijstje!תגובות


bottom of page