Zoeken

Stappenplan voor een bospatch die blijft hangen

Een opstrijkbare patch, klinkt eenvoudig toch? Wel, blijkbaar hoort daar toch een stappenplan bij als je wilt dat deze ook blijft plakken. Misschien zijn wij wel amateuristen op het vlak van patches opstrijken, maar bij deze delen we graag het stappenplan voor een bospatch die blijft hangen ;-).


Wat heb je nodig?

  • strijkplank

  • strijkijzer

  • theedoek of bakpapier

  • de bospatch

  • hét kledingstuk


Stap 1

Zet je strijkijzer zo warm als de stof kan hebben. Ideaal is 170 graden, dat is de stand tussen wol en katoen. Zorg dat de stoomfunctie uit staat.

Let op! de modernere strijkijzers heb geen thermostaat meer om de temperatuur in te stellen. Met gevolg dat de temperatuur zich aanpast aan de stof. In dit geval is het heel moeilijk om de patch op te strijken. Dan ben je genoodzaakt de patch op het kledingstuk te naaien/stikken. Zorg ervoor dat het materiaal waar de patch op aangebracht wordt minimaal 1 keer is gewassen en gestreken. De patch houdt niet op plastiek en geoliede materialen (leer). Hiervoor moet je industrielijm gebruiken.


Stap 2

Leg je kledingstuk vlak op de strijkplank en plaats de patch op de plek waar je hem wilt hebben. Om er zeker van te zijn dat de ondergrond voor de patch zo vlak mogelijk is, strijk je eerst op de plek waar de bospatch moet komen. Door de warmte hecht de lijm van de patch beter.


Stap 3

Leg een dunne theedoek of bakpapier over de patches. Als je de doek over de patch heen legt let er dan wel op dat je de patch niet per ongeluk verschuift. De theedoek / bakpapier beschermt de voorkant van je patches tegen de hitte van het strijkijzer.


Stap 4

Druk vervolgens met ronddraaiende bewegingen het strijkijzer op de dunne theedoek / bakpapier. Houd het strijkijzer ongeveer 60 seconden op de patch met een ronddraaiende beweging. Laat het materiaal en de patch 3 minuten afkoelen

Stap 5

Laat de patch rustig afkoelen en til de theedoek / bakpapier voorzichtig op en controleer of de patch goed vast zit. Zo niet, houd het strijkijzer er dan nog 10 seconden extra op.


Strijk de achterzijde van het materiaal waar de patch op gestreken is even na, zo hecht deze beter.


Tips:

  • Laat het kledingstuk 24 uur rusten voordat je het intensief gaat gebruiken.

  • Altijd het materiaal binnenstebuiten wassen (max. 30 graden) en strijken. Geen agressieve wasmiddelen gebruiken. Niet in de droger.

  • Als je er zeker van wilt zijn dat de patch goed bevestigd is, kan je deze nog met een paar steekjes vastnaaien.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven